nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Plastintag
Mikroplaster kan i princip genereras från alla samhällsaktiviteter där plast förekommer.

SIS får bidrag för ISO-sekretariat för återvinning av plast

Naturvårdsverket har beslutat att ge SIS ett bidrag på 800 000 kronor för att starta ett ISO-sekretariat. Sekretariatet ska utveckla standarder för plaståtervinning.

  • Annons 1

Det finns i dag få standarder för materialåtervunnen plast i EU och globalt. För att fylla den luckan hoppas SIS nu kunna starta ett ISO-sekretariat. Naturvårdsverket bidrar med 800 000 kronor. Målet är att ta fram standarder för plaståtervinning.

– Många tillverkare drar sig för att använda återvunnen plast eftersom de är osäkra på tillgång och kvalitet. Standarder kan bidra till en ökad återvinning, som i sin tur minskar både plastläckaget och beroendet av fossil nyråvara, säger Johan Dahlgren, SIS, i ett pressmeddelande.

För Naturvårdsverkets del handlar satsningen om att öka materialåtervinningen av plast internationellt, utan att det ska leda till att miljö- eller hälsoskadliga ämnen sprids.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.