nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

SIS: Behövs standarder för hållbara transporter

Enligt en undersökning av SIS, Swedish Standards Institute, efterfrågar transportsektorn internationella standarder för utveckling av hållbara transporter.

  • Annons 1

– Undersökningen visar på behov av samordning och standardisering, som en del av de ramar och regelverk som krävs för realisering av den pågående utvecklingen av transportsystemen som sker runt om i världen, säger Andres Dingvall Rauchwerger, affärsområdeschef vid SIS, Swedish Standards Institute.

Enligt studien finns en samsyn kring att det är inom automatisering, digitalisering, informationsteknologi och elektrifiering som utvecklingen drivs framåt och att vikten av standarder är som störst här. I första hand finns det behov och intresse av att etablera internationella standarder.

Läs mer: SJ rustar nattågen – vill få fler att skippa flyget

– Globala standarder kan stödja en global teknikutveckling, och på europeisk nivå kan standarder också fungera som en förlängning av lagstiftningen. I det senare fallet uppnås en snabbare process, större flexibilitet och möjlighet för marknadsaktörer att definiera hur lagkrav ska uppfyllas, säger Andres Dingvall Rauchwerger.

Transportsektorn vill ha ramar och regelverk kring kommunikationsgränssnitt, standardisering kring batterianvändning, energilagring, säker laddning och överföring via elvägar samt anpassning av exempelvis laddinfrastruktur.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.