nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sida och Världsbanken skapar global fond

Sida och Världsbanksorganet IFC har inlett ett samarbete för att främja klimatrelaterade innovationer och investeringar. De ska skapa en global fond för att öka investeringar för förnyelsebar energi och energieffektivisering i utvecklingsländer.

  • Annons 1

Fonden ska bidra till att minska den risk som finns vid nyinvesteringar i ny energi i utvecklingsländer, vilket förväntas öka investeringstakten.

– Satsningen är oerhört viktig i kampen för utsläppsminskning och klimatsmart energiutveckling. Den globala efterfrågan på energi förväntas öka med 36 procent mellan 2008 och 2035, varav länder utanför OECD står för 93 procent av den väntade ökningen, säger Roger Garman, programansvarig på Sida.

Fonden kommer att skötas av IFC, som är idag världens största investerare i så kallade emerging- / frontier markets.

–  Det finns en enorm potential att minska utsläppen. Riktade ekonomiska incitament behövs som katalysatorer för att hjälpa utvecklingen i rätt riktning. God och säker tillgång till kostnadseffektiva, hållbara och hälsosamma energilösningar, på såväl lokal som nationell nivå, spelar en viktig roll för att uppnå flera millenniemål för fattigdomsminskning och utveckling, säger Roger Garman.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.