nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores

Sex smarta tips- Så skapar du pr kring ert klimatarbete

Durban är inte bara platsen för nästa stora klimattoppmöte utan även receptet för hur du skapar pr kring ert klimatarbete. I varje fall om man får tro Mattias Goldman på Tricorona.

  • Annons 1

Durban i Sydafrika. Lägg namnet på minnet. Det är nämligen här nästa stora klimattoppmöte går av stapeln i månadsskiftet november/december 2011. Men det är också strategin för ert pr-arbete när ditt företag ska få medierna att lyfta ert klimatarbete. En åtgärd för varje bokstav- här följer receptet:

D som i datum. FN håller ett flertal förmöten inför Durban. 3-8 april i Bankok, och 6-17 juni i Bonn. Använd de här mötena som fond i din klimatkommunikation för att skapa ett sammanhang kring ert arbete.

U som i utmana. Utmana en kund, en konkurrent, eller någon annan i en klimatbatalj för att skapa spänning och dynamik.

R som i rikta. Rikta kommunikationen. Vem vänder ni er till, branschmedia, kunder? Det är mer effektivt att rikta sig mot nyckelgrupper än att försöka att få alla att nappa.

B som i beskriv. Vad gör ni konkret för att minska er klimatpåverkan, reser ni mindre, använder ni förnybar energi? Var specifika så att medierna förstår att de fina orden faktiskt utmynnar i konkreta åtgärder.

A som i allians. Det är alltid bra att jobba tillsammans, särskilt med oväntade kumpaner. Motormännen, värsta konkurrenten? Oväntade och nyskapande allianser (förlåt miljöorganisationerna) får mer uppmärksamhet.

N som i nyansera. Huvudbudskapet efter klimatkonferensen i Durban kommer med allra största sannolikhet att vara att detta inte är tillräckligt. Vänd istället på steken och berätta om vad Durban betydde för er, exempelvis, det gav mig anledning att lansera egna klimatmål eller att vidareutbilda personalen.

Sådär, nu har ni medierna på kroken!

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.