nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Studien är gjord i cykelstaden Köpenhamn.
Studien är gjord i cykelstaden Köpenhamn. FOTO: Colville-Andersen, Flickr

Sex gånger dyrare att välja bilen

Sex gånger dyrare. Nu finns en prislapp på hur mycket det kostar att välja bilen framför cykeln.

  • Annons 1

Det är lundaforskaren Stefan Gössling som har gjort en studie av Köpenhamn, känd som en riktig cykelstad, tillsammans med en forskare från Queenslands universitet. De har studerat den kostnad-nytta-analys som används när Köpenhamns stad ska besluta om ny cykelinfrastruktur. Parametrar som finns med i analysen är luftföroreningar, buller, resväg, vägslitage, klimatförändringar, hälsa och trängsel. Cykeln vinner stort i jämförelsen.

– Om samhällets och så kallade privata kostnader (som ligger på individen) räknas samman blir bilens påverkan per kilometer 0,50 Euro och cykelns påverkan 0,08 Euro. Det blir alltså sex gånger dyrare om du väljer bilen istället för cykeln som transportmedel, skriver Stefan Gössling från Institutionen för service management och tjänstevetenskap vid Lunds universitet.

Vill du veta mer? Tidningen Ecological Economics skriver om studien.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.