nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år. FOTO: Colville-Andersen, Flickr

Sex gånger dyrare att välja bilen

Sex gånger dyrare. Nu finns en prislapp på hur mycket det kostar att välja bilen framför cykeln.

  • Annons 1

Det är lundaforskaren Stefan Gössling som har gjort en studie av Köpenhamn, känd som en riktig cykelstad, tillsammans med en forskare från Queenslands universitet. De har studerat den kostnad-nytta-analys som används när Köpenhamns stad ska besluta om ny cykelinfrastruktur. Parametrar som finns med i analysen är luftföroreningar, buller, resväg, vägslitage, klimatförändringar, hälsa och trängsel. Cykeln vinner stort i jämförelsen.

– Om samhällets och så kallade privata kostnader (som ligger på individen) räknas samman blir bilens påverkan per kilometer 0,50 Euro och cykelns påverkan 0,08 Euro. Det blir alltså sex gånger dyrare om du väljer bilen istället för cykeln som transportmedel, skriver Stefan Gössling från Institutionen för service management och tjänstevetenskap vid Lunds universitet.

Vill du veta mer? Tidningen Ecological Economics skriver om studien.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4