nr-logo

Hållbarhet i praktiken

På jakt efter den hållbara toaletten

Växtnäring, energi och dricksvatten. Varje år spolar vi ner resurser värda miljoner kronor rakt ner i toaletten. Projektet Future Toilet Fashion är nu på jakt efter hållbara sanitetslösningar.

  • Annons 1

Med dagens vattenburna avloppssystem är det stora värden som går förlorade. Enligt vissa beräkningar är enbart växtnäringen i avloppsvattnet i Sverige värd mer än 600 miljoner kronor varje år. Dessutom förbrukas litervis med rent dricksvatten.

JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik, driver Future Toilet Fashion, ett projekt som vill skapa nytänkande på det sanitära området. Visionen är ett sanitärt system där man kombinerar vattensnålhet med teknik som gör det möjligt att ta vara på näringen och energin.

Redan idag finns flera typer av sådana tekniklösningar på marknaden. Det finns också exempel på bostadsområden och stadsdelar där man i större skala satsat på alternativa lösningar.

– Vissa av försöken har helt klart varit mindre lyckade och vi ska bland annat analysera varför teknikerna haft svårt att slå igenom. Men vi ska framförallt försöka hitta de drivkrafter och den stimulans som behövs för att vi ska få fram nya innovationer, säger David Eveborn, projektledare för Future Toilet Fashion.

Han ser dessutom stora möjligheter för svenska teknikföretag att exportera såväl teknik och kompetens.

– I ett globalt perspektiv finns ett enormt behov av hållbara sanitetslösningar. Vi är övertygade om att det finns alternativ till de vattenburna systemen som ger mervärden för användarna och samtidigt frigör både vatten och näringsresurser, och jag tvivlar inte på att sådana lösningar skulle ha en enorm attraktion på världsmarknaden.

Om projektet

Future Toilet Fashion genomförs i samarbete med Urban Water och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och finansieras av Energimyndigheten.

Läs mer om projektet här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.