nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Att hitta en parkeringsplats är inte alltid lätt. Nu kan du få hjälp på vägen.
Att hitta en parkeringsplats är inte alltid lätt. Nu kan du få hjälp på vägen. FOTO: Shutterstock

Sensorer hittar bästa parkeringen

Trött på att leta parkeringar? Ultraljudssensorer är lösningen på problemet, enligt teknikkoncernen Bosch. Nu lanserar de ett verktyg för parkeringshjälp som reducerar körningstid och minskar förarstress.

  • Annons 1

I Tyskland kör förare cirka 4,5 kilometer extra för att hitta en parkeringsplats. I svenska storstäder kan problemen se likartade ut vissa tider på dygnet. Men nu kan vi få hjälp på traven. Teknikkoncernen Bosch har tagit fram ett system för parkeringsassistans. Systemen baseras främst på ultraljudssensorer på parkeringsplatser och i garage som upptäcker och rapporterar om lediga platser. Förarna får tillgång till digitala kartor online eller via sitt fordons navigationssystem som visar var de lediga platserna finns. Enligt Bosch reducerar systemet körtiden, vilket är positivt ur ett miljöperspektiv, och det minskar också parkeringsstressen hos förare.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.