nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Att hitta en parkeringsplats är inte alltid lätt. Nu kan du få hjälp på vägen.
Att hitta en parkeringsplats är inte alltid lätt. Nu kan du få hjälp på vägen. FOTO: Shutterstock

Sensorer hittar bästa parkeringen

Trött på att leta parkeringar? Ultraljudssensorer är lösningen på problemet, enligt teknikkoncernen Bosch. Nu lanserar de ett verktyg för parkeringshjälp som reducerar körningstid och minskar förarstress.

  • Annons 1

I Tyskland kör förare cirka 4,5 kilometer extra för att hitta en parkeringsplats. I svenska storstäder kan problemen se likartade ut vissa tider på dygnet. Men nu kan vi få hjälp på traven. Teknikkoncernen Bosch har tagit fram ett system för parkeringsassistans. Systemen baseras främst på ultraljudssensorer på parkeringsplatser och i garage som upptäcker och rapporterar om lediga platser. Förarna får tillgång till digitala kartor online eller via sitt fordons navigationssystem som visar var de lediga platserna finns. Enligt Bosch reducerar systemet körtiden, vilket är positivt ur ett miljöperspektiv, och det minskar också parkeringsstressen hos förare.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.