nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Mindre skärmar ger minskad klimatpåverkan.
Mindre skärmar ger minskad klimatpåverkan. FOTO: Shutterstock

It-sektorns klimatavtryck minskar i Sverige

Energiförbrukningen och koldioxidutsläppen från it-sektorn minskar – trots en kraftigt ökad datatrafik. Det visar ny forskning.

  • Annons 1

Nya rön från forskningscentret CESC, Centre for Sustainable Communications vid KTH i Stockholm, visar för första gången ett revolutionerande trendbrott när det gäller it-, medie- och elektroniksektorns klimatpåverkan.

Forskarna har använt ett livscykelperspektiv och undersökt den totala energiförbrukning och de koldioxidutsläpp som exempelvis datorer, tv-apparater och telefoner ger upphov till under sin livstid. Det handlar om allt från produktion av hårdvara i andra länder till kringutrustning, som basstationer och serverhallar, själva användandet och återvinning av produkterna.

Minskade utsläpp

– Det har funnits en form av förbannelse kring att ökad datavolym automatiskt innebär ökad energiförbrukning. Men nu ser vi att dataanvändningen ökar utan att de totala utsläppen gör det, säger Dag Lundén, som gjort studien tillsammans med Jens Malmodin.

De arbetar också med tillämpad forskning på Telia respektive Ericsson. Båda blev överraskade av att trendbrottet syntes så tydligt i statistiken.

– Att folk lämnat stora stationära persondatorer och tv-apparater och i stället använder mindre skärmar är en viktig förklaring, men det finns fler orsaker, säger Dag Lundén.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.