nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Satsning på kunskap om miljögifter

En forskargrupp vid Örebro universitet ska bättre utveckla metoder för att mäta de biologiska effekterna av föroreningar i vattendrag och dess påverkan på djur och natur.

  • Annons 1

– De flesta miljögifter som vi släpper ut i naturen hamnar förr eller senare i vattendragen. Men hittills har det saknats bra metoder för att analysera vattenkvaliteten och bedöma riskerna för de organismer som lever i vattnet eller kommer i kontakt med det, berättar Per-Erik Olsson, professor i biologi vid Örebro universitet.

Metoden som kommer att användas går ut på att mäta den samlade effekten av olika ämnen som finns i vattnet, både föroreningar och naturligt förekommande ämnen. Utgångspunkten i projektet är de processer som sker i kroppens celler när de utsätts för miljögifter. Forskarna kommer att använda analys av genuttryck för att se om något i vattnet är exempelvis cancerframkallande eller kan störa hormonbalansen.

KK-stiftelsen och tre företag satsar tillsammans åtta miljoner kronor på projektet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.