nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sänkt skatt på miljöbränsle i vårbudgeten

Lägre moms på solel och biobränsle. Det är de mest konkreta förslagen för miljön i regeringens vårbudget.

  • Annons 1

I den vårbudget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på onsdagen fortsätter hon att betona att klimatet är regeringens högst prioriterade miljöfråga och att klimatutsläppen ska minska.

Framför allt är det skattepolitiken som används för att driva utvecklingen i miljövänlig riktning. Bland annat ska de som producerar sin egen solel slippa moms.

Dessutom blir det sänkt energiskatt på biodrivmedel till bilar. Den ändringen träder i kraft i augusti i år.

Regeringen skriver i sitt budgetförslag att energisystemet på sikt ska bygga på 100 procent förnybar energi. Det tycker Naturskyddsföreningen är bra. Dessutom ser de sänkt moms som en ljuspunkt.

– Borttagandet av kravet på momsregistrering för bland annat privatpersoner som producerar sin egen solel är ett viktigt steg framåt för att solrevolutionen i Sverige ska ta fart. Införandet av REP-avdraget för reparationer är också ett steg i rätt riktning, och en viktig signal om resurseffektivitet, säger Svante Axelsson.

Den tidigare aviserade halveringen av momsen på enklare reparationer av skor, kläder och cyklar, och ett så kallat Rep-avdrag på lagning av vitvaror skjuts dock till höstbudgeten och kommer tidigast att träda i kraft i januari 2017. 

Svante Axelsson är bekymrad över att regeringen inte satsar mer på järnvägen i vårbudgeten. 

– När Socialdemokraterna och Miljöpartiet var i opposition var de upprörda över tågkaoset. Men nu när de är i makten avsätter de inte de resurser som behövs för att fixa järnvägen. Järnvägsunderhållet måste dubbleras för att komma till rätta med förseningarna.

De statliga klimatinvesteringarna utgör sammanlagt 4,5 miljarder kronor för 2016.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vill förlänga elcertifikatsystemet

Energimyndigheten har presenterat ett förslag på hur elcertifikatsystemet ska utformas efter 2020. Bland annat föreslår de en förlängning av systemet till 2045 och att kvoten höjs från 2022.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Frivilligorganisationer stämmer norska staten för oljeborrning

Norska staten stäms för oljeborrning i Barents hav i Arktis. Det innebär att en norsk grundlagsparagraf som säger att myndigheter ska värna om natur och miljö nu prövas i rätten för första gången.