nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Biobränsle
FOTO: Shutterstock

Sänkt skatt på biobränsle

Finansdepartementet föreslår på måndagen att energiskatten för etanol och biodiesel ska sänkas. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti i år.

  • Annons 1

Beskedet från regeringen kommer efter att Sveriges Energimyndighet konstaterat att etanol E85 och biodiesel FAME inte varit överkompenserade genom den tidigare skattebefrielsen.

Enligt EU-rätten utgör skattebefrielse en form av statligt stöd, som kan snedvrida konkurrensen. Därför får biobränslen inte kompenseras för mycket i förhållande till de fossila drivmedel de ersätter.

– Det är positivt att regeringen vill ändra skatterna, men det går inte att vänta till augusti med att rätta till den felaktiga beskattningen. De miljövänliga biodrivmedlen belastas i så fall med en felaktig skatt under sju av årets tolv månader, säger Tomas Ekbom, biodrivmedelsexpert på branschorganisationen Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

EU-kommissionen har godkänt Sveriges skattebefrielse av biodrivmedel fram till den 31 december 2018 för flytande biodrivmedel och till den 31 december 2020 för biogas.

Regeringens ambition är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Kommentarer

1 reaktion till “Sänkt skatt på biobränsle”

  1. Bertil Wallgren skriver:

    Den här frågan har politikerna hanterat ovanligt klantigt! E85-bränslet lanserades med buller och bång. Mackägare tvingades investera i pumpar för bränslet. Sedan tog man bort skattebefrielsen. Marknaden rasade totalt. Har av miljöskäl kört på E85 i tio år. Det har blivit mycket dyrare än bensindrift! Varför? Kan svaret vara så enkelt att det beror på att oljeindustrin har väldigt gott om pengar?

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.