nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Vid jämförelsen med utsläppen av koldioxid år 1971 är minskningen glädjande 72 procent eller ca 53 883 100 ton.  FOTO: Shutterstock

Sänkt skatt på biobränsle

Finansdepartementet föreslår på måndagen att energiskatten för etanol och biodiesel ska sänkas. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti i år.

  • Annons 1

Beskedet från regeringen kommer efter att Sveriges Energimyndighet konstaterat att etanol E85 och biodiesel FAME inte varit överkompenserade genom den tidigare skattebefrielsen.

Enligt EU-rätten utgör skattebefrielse en form av statligt stöd, som kan snedvrida konkurrensen. Därför får biobränslen inte kompenseras för mycket i förhållande till de fossila drivmedel de ersätter.

– Det är positivt att regeringen vill ändra skatterna, men det går inte att vänta till augusti med att rätta till den felaktiga beskattningen. De miljövänliga biodrivmedlen belastas i så fall med en felaktig skatt under sju av årets tolv månader, säger Tomas Ekbom, biodrivmedelsexpert på branschorganisationen Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

EU-kommissionen har godkänt Sveriges skattebefrielse av biodrivmedel fram till den 31 december 2018 för flytande biodrivmedel och till den 31 december 2020 för biogas.

Regeringens ambition är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Kommentarer

1 reaktion till “Sänkt skatt på biobränsle”

  1. Bertil Wallgren skriver:

    Den här frågan har politikerna hanterat ovanligt klantigt! E85-bränslet lanserades med buller och bång. Mackägare tvingades investera i pumpar för bränslet. Sedan tog man bort skattebefrielsen. Marknaden rasade totalt. Har av miljöskäl kört på E85 i tio år. Det har blivit mycket dyrare än bensindrift! Varför? Kan svaret vara så enkelt att det beror på att oljeindustrin har väldigt gott om pengar?

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4