nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Sänkt hastighet ska minska mikroplaster i havet

Bildäck avger 520 ton mikroplaster per år – bara i Göteborg. Det visar en ny kommunal utredning. Nu vill kommunpolitikerna sänka hastighetsgränserna.

  • Annons 1

Mikroplast är ett stort problem för fiskar och andra djur i havet. Studier har visat att mikroplast hamnar i både fiskars och musslors magar. Det gör dem slöa, ger hög dödlighet och kan vara en förklaring till varför vissa fiskbestånd minskar.

– Man har sett hur mikroplastpartiklar stockats i magen på fiskarna. Fiskar som sedan hamnar på våra matbord. Det är obehagligt, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd och ansvarig för stadsutveckling i Göteborg..

En studie som gjorts av Svenska Miljöinstitutet IVL visar att de största bovarna är väg- och däckslitage och granulat från konstgräsplaner. För första gången finns nu också lokala siffror över utsläppen av mikroplast i Göteborg, utifrån IVL:s nationella studie.

– Därför har vi satt som mål att minska bilåkandet och sänka hastigheterna runt om i stan på över 70 procent av stadens vägar. Det minskar slitaget på däcken och därmed kan spridningen av mikroplast minska, säger Ulf Kamne.

Miljöförvaltningen i Göteborgs stad har också räknat ut att det sprids cirka 35 ton gummigranulat enbart från Göteborgs 69 fotbollsplaner med konstgräs, beräknat på utsläppen i Sverige. Det är dock fortfarande oklart hur stor del som når haven.

Kommunledningen har därför föreslagit en utredning som ska ta fram metoder för hur man kan minska miljöpåverkan av konstgräset. Granulatet som används till konstgräset leder till utsläpp på flera tusen ton mikroplastpartiklar varje år.  

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.