nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sänkt hastighet ska minska mikroplaster i havet

Bildäck avger 520 ton mikroplaster per år – bara i Göteborg. Det visar en ny kommunal utredning. Nu vill kommunpolitikerna sänka hastighetsgränserna.

  • Annons 1

Mikroplast är ett stort problem för fiskar och andra djur i havet. Studier har visat att mikroplast hamnar i både fiskars och musslors magar. Det gör dem slöa, ger hög dödlighet och kan vara en förklaring till varför vissa fiskbestånd minskar.

– Man har sett hur mikroplastpartiklar stockats i magen på fiskarna. Fiskar som sedan hamnar på våra matbord. Det är obehagligt, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd och ansvarig för stadsutveckling i Göteborg..

En studie som gjorts av Svenska Miljöinstitutet IVL visar att de största bovarna är väg- och däckslitage och granulat från konstgräsplaner. För första gången finns nu också lokala siffror över utsläppen av mikroplast i Göteborg, utifrån IVL:s nationella studie.

– Därför har vi satt som mål att minska bilåkandet och sänka hastigheterna runt om i stan på över 70 procent av stadens vägar. Det minskar slitaget på däcken och därmed kan spridningen av mikroplast minska, säger Ulf Kamne.

Miljöförvaltningen i Göteborgs stad har också räknat ut att det sprids cirka 35 ton gummigranulat enbart från Göteborgs 69 fotbollsplaner med konstgräs, beräknat på utsläppen i Sverige. Det är dock fortfarande oklart hur stor del som når haven.

Kommunledningen har därför föreslagit en utredning som ska ta fram metoder för hur man kan minska miljöpåverkan av konstgräset. Granulatet som används till konstgräset leder till utsläpp på flera tusen ton mikroplastpartiklar varje år.  

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.