nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Samlat system för elcertifikat i Sverige och Norge

  • Annons 1

Ett gemensamt system för elcertifikat i Sverige och Norge. Den frågan stod i fokus när näringsminister Maud Olofsson och Norges olje- och energiminister Terje Riis-Johansen träffades i Stockholm i måndags. Tillsammans skrev de under en överenskommelse om principerna för en gemensam elcertifikatsmarknad.

– Vi har ett gemensamt ansvar för klimatet och för utvecklingen av förnybar energi. Ett gemensamt elcertifikatssystem är ett steg i rätt riktning. En självklar del i detta är också att de överföringsförbindelser vi kommit överens om i det nordiska samarbetet genomförs som planerat, säger näringsminister Maud Olofsson.

Målet är att det gemensamma systemet ska etableras från första januari 2012. Sverige har planer på att öka målet för systemet, till 25 TWh ny förnybar elproduktion till 2020. Norge är villigt att sätta upp samma mål som Sverige. Tanken är att samarbetet ska få igång stora investeringar i förnybar energi.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.