nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Samarbete minskade utsläppsnivåer

Med dagens teknik är möjligt att minska koldioxidutsläppen från godstransporter med 50 procent, enligt forskningsprojektet Klimatneutrala transporter på väg.

  • Annons 1

2006 gick myndigheter, företag och universitet samman i projektet KNEG, Klimatneutrala godstransporter på väg, för att med gemensamma insatser och åtaganden minska sina koldioxidutsläpp från godstransporter. En utvärdering visar nu att KNEG-samarbetet under 2009 lyckades öka koldioxidbesparingen med mer än 50 procent jämfört med 2008.

–  En orsak till det positiva resultatet är att deltagarna i projektet konsekvent har använt en kombination av olika tekniska lösningar som redan finns – då blir radikala minskningar möjliga, säger Anders Ahlbäck, vid Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV.

Det är i synnerhet ökad bränsleeffektivitet för lastbilar som står bakom resultatet, men även åtaganden för att effektivisera logistik, optimera rutter och lasta mer gods på varje fordon har bidragit.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4