nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Samarbete minskade utsläppsnivåer

Med dagens teknik är möjligt att minska koldioxidutsläppen från godstransporter med 50 procent, enligt forskningsprojektet Klimatneutrala transporter på väg.

  • Annons 1

2006 gick myndigheter, företag och universitet samman i projektet KNEG, Klimatneutrala godstransporter på väg, för att med gemensamma insatser och åtaganden minska sina koldioxidutsläpp från godstransporter. En utvärdering visar nu att KNEG-samarbetet under 2009 lyckades öka koldioxidbesparingen med mer än 50 procent jämfört med 2008.

–  En orsak till det positiva resultatet är att deltagarna i projektet konsekvent har använt en kombination av olika tekniska lösningar som redan finns – då blir radikala minskningar möjliga, säger Anders Ahlbäck, vid Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum, GMV.

Det är i synnerhet ökad bränsleeffektivitet för lastbilar som står bakom resultatet, men även åtaganden för att effektivisera logistik, optimera rutter och lasta mer gods på varje fordon har bidragit.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

SIS uppdaterar standard – ska få fler kommuner att jobba med hållbar utveckling

Nu blir det enklare för kommuner, landsting och regioner att jobba med hållbar utveckling. Det ser flera svenska kommuner och Sveriges Ekokommuner till, genom att tillsammans med SIS uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.