nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Samarbete för gröna investeringar

Världsbanken och SEB har inlett ett samarbete för att finansiera projekt som ska minska klimatförändringarna. Tillsammans med skandinaviska institutionella investerare introducerar man en "grön obligation".

  • Annons 1

Obligation är löpande skuldebrev som intygar att innehavaren lånat ut pengar, i detta fall till projekt som ska minska klimatförändringarna. De första gröna obligationerna från Världsbanken är på totalt 2325 miljarder svenska kronor, med en löptid på sex år.

Annika Falkengren, vd och koncernchef på SEB säger att obligationen är ett sätt att erbjuda sina kunder att ta ställning för att bekämpa den globala uppvärmningen och stödja Världsbanken och dess medlemmar i arbetet att bekämpa fattigdom.

Säker investering

– Att bekämpa klimatförändringaren kommer att ta enorma resurser som endast kan komma från ett väl iscensatt flöde av offentliga och privata finansieringskällor, säger Världsbankens president Robert B. Zoellick.

Han hoppas att transaktionen visar att privatpersoner säkert och lönsamt kan investera sina besparingar idag. SEB är arrangör och kommer att erbjuda obligationerna till investerare via sitt distributionsnät.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.