nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Samarbete för gröna investeringar

Världsbanken och SEB har inlett ett samarbete för att finansiera projekt som ska minska klimatförändringarna. Tillsammans med skandinaviska institutionella investerare introducerar man en "grön obligation".

  • Annons 1

Obligation är löpande skuldebrev som intygar att innehavaren lånat ut pengar, i detta fall till projekt som ska minska klimatförändringarna. De första gröna obligationerna från Världsbanken är på totalt 2325 miljarder svenska kronor, med en löptid på sex år.

Annika Falkengren, vd och koncernchef på SEB säger att obligationen är ett sätt att erbjuda sina kunder att ta ställning för att bekämpa den globala uppvärmningen och stödja Världsbanken och dess medlemmar i arbetet att bekämpa fattigdom.

Säker investering

– Att bekämpa klimatförändringaren kommer att ta enorma resurser som endast kan komma från ett väl iscensatt flöde av offentliga och privata finansieringskällor, säger Världsbankens president Robert B. Zoellick.

Han hoppas att transaktionen visar att privatpersoner säkert och lönsamt kan investera sina besparingar idag. SEB är arrangör och kommer att erbjuda obligationerna till investerare via sitt distributionsnät.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.