nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Saltå Kvarn: ”Skatterätten hämmar klimatarbetet”

Saltå Kvarn fick inte dra av sina kostnader för klimatkompensation. Nu kommenterar deras vd Högsta förvaltningsdomstolens dom.

Johan Ununger, vd Saltå Kvarn.
Johan Ununger, vd Saltå Kvarn. FOTO: Saltå Kvarn
  • Annons 1

– Skatterätten i Sverige hänger uppenbarligen inte med i utvecklingen och det kommer, helt i onödan, att hämma det oerhört viktiga klimatarbetet i många företag, säger Johan Ununger, VD på Saltå Kvarn, i ett uttalande.

Huruvida Saltå Kvarn, som säljer ekologiska jordbruksprodukter, ska få dra av sina utgifter för klimatkompensation har varit något av en följetong. Först nekade Skatteverket med argumentet att företaget inte fått en motprestation och att klimatkompensationen därför ska betraktas som icke avdragsgill gåva. Sedan gick Skatterättsnämnden ut med motsatt besked: Eftersom Saltå Kvarn har en uttalad miljöprofil och därför behöver neutralisera de negativa miljökonsekvenserna av sin verksamhet ”råder en sådan anknytning mellan bolagets verksamhet och de vidtagna klimatkompenserande åtgärderna att utgifterna ifråga inte kan träffas av avdragsförbudet för gåvor”.

”Regler behöver ändras”

Men den 19 september kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen, som går på Skatteverkets linje och inte ser någon egentlig anknytning mellan Saltå Kvarns verksamhet och köpet av utsläppskrediter som skapat förutsättningar för trädplantering i Uganda. Däremot får företaget göra avdrag för konsultkostnader för beräkning av sin klimatpåverkan.

– Saltå Kvarn kommer trots Högsta Förvaltningsdomstolens dom att fortsätta klimatkompensera alla transporter. Det är helt centralt för vår verksamhet och vårt produktlöfte till konsumenterna. Men självklart behöver skattereglerna ändras på det här området. Sverige kan inte ha en ordning där klimatkompensation straffbeskattas, säger Johan Ununger.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.