nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Säljperspektiv nyttigt för hållbarhetschefen

Erik Lindroth är miljödirektör på Tetra Pak.
Erik Lindroth är miljödirektör på Tetra Pak.

Hållbarhetschefen behöver ett tydligt säljperspektiv för att skapa engagemang och driva innovation, det säger Tetra Paks miljödirektör Erik Lindroth under konferensen Imorgon Grön.

  • Annons 1

För två veckor sedan lanserade Tetra Pak en förpackning helt tillverkad av förnybara råvaror. Produkten var en del av företagets hållbara innovationsprogram som startade 2010. Via konsumentundersökningar och kunder fick de tydliga indikationer på att hållbarhetsfrågan blev allt viktigare. Men hur kunde de som förpackningsföretag bidra till minskat matsvinn och bättre återvinning – Tera Paks största miljöpåverkan?

– Det är viktigt att relatera till våra konsumenter och kunder och utveckla lösningar som passar dem, säger miljödirektör Erik Lindroth.

För att hitta hållbara innovationer som faktiskt leder till förbättringar och som önskas av marknaden menar han att det krävs kontinuerlig omvärldsbevakning, en uppdaterad hållbarhetsavdelning. Det är också viktigt att som miljö- och hållbarhetsspecialist ha ett nära samarbete med sina kollegor.

– Hitta nyckelkollegorna och synliggör kundernas åsikter, svaga områden och förbättringsmöjligheter för dem, tipsar Erik Lindroth och påpekar att det är bra att inte lyfta fram för många saker åt gången, två till tre saker räcker.

För att få kollegorna och medarbetarna att förstå hållbarhetsaspekten anser han att man behöver anpassa budskapet, att förstå var den personen och den delen av organisationen är.

– Man behöver sälja in hållbarhetstänket, ett säljperspektiv är nyttigt för miljöchefer.

Medarbetarna är en central del i innovationsarbetet. Erik Lindroth berättar att de i sin hållbarhetsredovsining lyfter fram medarbetare som bidrar till förbättringar.

– Det är viktigt att hitta early adopters – miljöhjältarna i organisationen och lyfta fram dem. Det skapar engagemang och glädje men visar också vad som är viktigt i företaget, att det är den här vägen vi ska gå tillsammans, säger han.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.