nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Säkerheten i små vindkraftverk granskas

  • Annons 1

Antalet vindkraftverk ökar, liksom de relaterade produkterna. Och flera tillverkare har på senare tid dragit tillbaka sina produkter. Det är bakgrunden till att Elsäkerhetsverket i slutet av året inleder en marknadskontroll av små vindkraftverk.

Enligt Nätverket för vindbruk är syftet att se hur säkra vindkraftverken är och att informera tillverkare och importörer om gällande regler. I den första omgången ska endast ett fåtal vindkraftverk kontrolleras.

– Som ett första steg kommer vi att utföra dokumentationskontroller. Det innebär att vi kommer begära in bruksanvisningar, installationsanvisningar samt EG-försäkran. Som steg två kan det bli aktuellt att låta prova produkterna mot tillämpliga delar i standarden EN 61400-2, säger Fredrik Kagerud, elingenjör på Elsäkerhetsverket, till Nätverket för vindbruk.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.