nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Säkerheten i små vindkraftverk granskas

  • Annons 1

Antalet vindkraftverk ökar, liksom de relaterade produkterna. Och flera tillverkare har på senare tid dragit tillbaka sina produkter. Det är bakgrunden till att Elsäkerhetsverket i slutet av året inleder en marknadskontroll av små vindkraftverk.

Enligt Nätverket för vindbruk är syftet att se hur säkra vindkraftverken är och att informera tillverkare och importörer om gällande regler. I den första omgången ska endast ett fåtal vindkraftverk kontrolleras.

– Som ett första steg kommer vi att utföra dokumentationskontroller. Det innebär att vi kommer begära in bruksanvisningar, installationsanvisningar samt EG-försäkran. Som steg två kan det bli aktuellt att låta prova produkterna mot tillämpliga delar i standarden EN 61400-2, säger Fredrik Kagerud, elingenjör på Elsäkerhetsverket, till Nätverket för vindbruk.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.