nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så vill regeringens utredare skapa en cirkulär ekonomi

I mitten av mars presenteras en utredning som ska föreslå nya styrmedel som ska göra det mera attraktivt att återanvända, laga och dela varor med varndra.
Miljö & utveckling har fått ett försnack med Ola Alterå, regeringens utredare. Ett slags rotavdrag för reparationer är en av de saker som han väntas föreslå.

  • Annons 1

I utredningen ger Ola Alterå konkreta förslag på hur återanvändningen av konsumentprodukter kan stimuleras. Ett förslag är ett skatteavdrag liknande rut och rotavdraget, men inriktat på att öka återanvändningen. Skatteavdraget kan exempelvis gälla reparationer eller uthyrning av varor.

Det kommer också att finnas förslag på styrmedel som ger konsumenter en ökad trygghet när de handlar begagnat, exempelvis kring garantitider med syfte att stimulera försäljningen av produkter med längre livstid.

Ola Alterå vill också ge kommuner och statliga myndigheter ett tydligare ansvar för frågor som rör resurseffektivitet. Idag finns inget tydligt uppdrag när det gäller att undvika förekomsten av avfall.

–  Kommunerna borde inte bara informera om var man ska slänga sitt avfall utan också tala om för medborgarna vilka som arbetar med reparation och återanvändning för att underlätta för privatpersoner att leva cirkulärt, säger Ola Alterå.

Ett specifikt område där utredningen vill föreslå riktade styrmedel gäller transportsektorn: Målet här är att underlätta för bilpoolerna att växa.

– Jag hoppas att vi kan föreslå något som skapar bättre förutsättningar här, säger Ola Alterå.

Samarbeta mer

Ola Alterå vill också se en långsiktigt strategi för Sverige om hur en cirkulär ekonomi ska kunna nås.

– Regeringen har lagt flera förslag, till exempel en nyindustrialiseringsstrategi och det finns många andra initiativ. Men jag tror att de kan knytas ihop starkare för en cirkulär ekonomi.

Kommentarer

1 reaktion till “Så vill regeringens utredare skapa en cirkulär ekonomi”

  1. Per Kilbo skriver:

    Det spåret leder fel. Cirkulär ekonomi kan inte och kommer inte väsentligen handla om återtillverkning utan om materialrecirkulation. Konsument produkter faller fort i pris. En person/privat-bil går utan vidare 20-25.000 mil, och när den gjort det så är den omodern och kommer inte, renoverad, att få ett pris som motsvarar kostnaden för renovering eller återtillverkning. Man kan ta reservdelar från den, men renovera är tveksamt. Så är det för många produkt grupper den privata sidan. Många drömmer om leasing och hus lösningar – Tack inte med mig som konsument, köpte tre licenser på ms-officer för sex år sedan, nu finns inte köpalternativet länge och licens kostar en lika mycket i hyra per år som mina 3 att köpa – skulle aldrig gå in i en sådan hyresaffär frivilligt.
    När företag köper och brukar är det delvis en annan sak – men det är i de lönsamma fallen oftast redan etablerat t ex lastbilar där chassiet håller 3 ggr så länge som motorn.
    Cirkulär ekonomi måste väsentligen handla om att återvinna material från produkter i ett skick som gör att nästan allt hålls jungfruligt, dvs kan användas på samma plats igen och igen och igen! Där krävs en revolution i hur produkter konstrueras och hur avfalls- och skrotnings industrin verkar och finansieras. Här verkar Japan logga väl till, om man får tro slutet av denna film https://m.youtube.com/watch?v=xaK452BF3Cw&t=8m55s&feature=youtu.be från the Economist.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.