nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Dagens påskultur har skapat ett globalt miljöproblem. Handeln vill nu få oss att återanvända och ta med  oss påsar hemifrån.
Dagens påskultur har skapat ett globalt miljöproblem. Handeln vill nu få oss att återanvända och ta med oss påsar hemifrån. FOTO: Shutterstock

Så tar företagen sig an påsutmaningen

Lånepåsar, pantsystem och betallösningar. Nu kommer svenska företag med en rad olika initiativ för att adressera spridningen av plastpåsar i hav och natur.

  • Annons 1

Från juni gäller en ny EU-förordning som reglerar användandet av plastkassar. Förbrukningen av tunna plastkassar i handeln måste minska då nedskräpningen som påsarna har växt till ett globalt miljöproblem. Plast från bärkassar bryts exempelvis ned i små mikropartiklar som lätt binder gifter.

Nu försöker handeln lösa plastkasseproblemet på olika sätt. Nyligen skrev M&U om Hemköp som valt att införa ett pantsystem på plastpåsar.

Indiska meddelar att de inom kort lanserar tyglånekassen Borrow Bag, där kunderna, precis som det låter, kan låna en kasse från affären. Syftet är att bryta omedvetna konsumtionsmönster och etablera en ”re-use kultur”.

Samlar branschen

De 1 juni lanserar klädbutikerna H&M, Kappahl och Lindex ett gemensamt initiativ, One Big Habit. Det innebär att de kommer att ta betalt för alla påsar i butik, samtidigt som de kommunicerar kring påsars negativa miljöpåverkan. De ska även erbjuda återvinningsbara påsar som är gjorda av hållbara material. Pengarna som kommer in från påsförsäljningen ska gå till projekt som driver en hållbar utveckling, ur ett miljörelaterat eller ett socialt perspektiv. Företagen bjuder också in fler handlare att ansluta sig till initiativet.

Läs mer 

Ny lag ska minska användning av plastpåsar

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.