nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så sparade Kneg 244 000 ton koldioxid

Samarbetsorganisationen Kneg, Klimatneutrala godstransporter på väg, lyckades spara 244 000 ton koldioxid i fjol.
– Det här är ett fantastiskt resultat som vi ska vara stolta över, säger Lars Mårtensson, miljöchef på Volvo Lastvagnar och Knegs ordförande.

  • Annons 1

Idag lämnar Kneg över sin rapport till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd vid Lastbilsmässan i Jönköping. Resultatet är det starkaste hittills för samarbetsorganisationen där företag, myndigheter och universitet ingår. Under 2011 lyckades aktörerna i Kneg minska utsläppen av koldioxid med 244 000 ton. Fjolårets trend för svenska godstransporter i stort går dock åt andra hållet; totalt ökade koldioxidutsläppen med 70 000 ton. Detta beror på att besparingar från bränslesnålare fordon äts upp av större transportefterfrågan.

En utmaning

I rapporten har Kneg identiferat några konkreta åtgärder som visar hur målet om en halvering av klimatpåverkan från en typisk svensk godstransport ska nås till 2020. Bland åtgärderna finns samdistribution, förnybara bränslen, effektivare motorer och minskat luft- och rullmotstånd.

Nu siktar Kneg på att minska utsläppen med ungefär en fjärdel varje år, för att utsläppen ska fortsätta nedåt på samma sätt som de gjort under 2011.

– Det är en utmaning, men kraften i frivilliga initiativ byggda på gemensamt formulerade visioner och hög grad av ömsesidigt förtroende underskattas, säger Lars Mårtensson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.