nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så sparade Kneg 244 000 ton koldioxid

Samarbetsorganisationen Kneg, Klimatneutrala godstransporter på väg, lyckades spara 244 000 ton koldioxid i fjol.
– Det här är ett fantastiskt resultat som vi ska vara stolta över, säger Lars Mårtensson, miljöchef på Volvo Lastvagnar och Knegs ordförande.

  • Annons 1

Idag lämnar Kneg över sin rapport till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd vid Lastbilsmässan i Jönköping. Resultatet är det starkaste hittills för samarbetsorganisationen där företag, myndigheter och universitet ingår. Under 2011 lyckades aktörerna i Kneg minska utsläppen av koldioxid med 244 000 ton. Fjolårets trend för svenska godstransporter i stort går dock åt andra hållet; totalt ökade koldioxidutsläppen med 70 000 ton. Detta beror på att besparingar från bränslesnålare fordon äts upp av större transportefterfrågan.

En utmaning

I rapporten har Kneg identiferat några konkreta åtgärder som visar hur målet om en halvering av klimatpåverkan från en typisk svensk godstransport ska nås till 2020. Bland åtgärderna finns samdistribution, förnybara bränslen, effektivare motorer och minskat luft- och rullmotstånd.

Nu siktar Kneg på att minska utsläppen med ungefär en fjärdel varje år, för att utsläppen ska fortsätta nedåt på samma sätt som de gjort under 2011.

– Det är en utmaning, men kraften i frivilliga initiativ byggda på gemensamt formulerade visioner och hög grad av ömsesidigt förtroende underskattas, säger Lars Mårtensson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4