nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så skyddar du huset när klimatet blir varmare

Knappa in uppgifterna för ett hus och få råd om hur det bör skyddas mot kommande klimathändelser. Ett nytt webbverktyg för klimatanpassning har tagits fram av nordiska forskare.

  • Annons 1

Stigande temperaturer, skyfall, torka och översvämningar är förväntade konsekvenser av globala klimatförändringar. Det är dåliga nyheter för alla husägare. I morgon, tisdag, lanseras ett web-baserat stöd för husägare, VisadaptTM. Verktyget bygger på regionala scenarier över den troliga förändringen av klimatet i Norden under de närmaste 40–60 åren. Råden som ges handlar till exempel om hur man undviker vattenläckor, översvämning, röta och höga inomhustemperaturer.

Verktyget har tagits fram av forskare vid Linköpings universitet, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet och Århus universitet i samverkan med försäkringsbolagen Codan/Trygg-Hansa, Gjensidige, If och Tryg. SMHI står bakom klimatscenarierna.

VisAdapt-Increasing Nordic Homeowners’ Adaptive Capacity to Climate Change from VGTCommunity on Vimeo.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.