nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så skyddar du huset när klimatet blir varmare

Knappa in uppgifterna för ett hus och få råd om hur det bör skyddas mot kommande klimathändelser. Ett nytt webbverktyg för klimatanpassning har tagits fram av nordiska forskare.

  • Annons 1

Stigande temperaturer, skyfall, torka och översvämningar är förväntade konsekvenser av globala klimatförändringar. Det är dåliga nyheter för alla husägare. I morgon, tisdag, lanseras ett web-baserat stöd för husägare, VisadaptTM. Verktyget bygger på regionala scenarier över den troliga förändringen av klimatet i Norden under de närmaste 40–60 åren. Råden som ges handlar till exempel om hur man undviker vattenläckor, översvämning, röta och höga inomhustemperaturer.

Verktyget har tagits fram av forskare vid Linköpings universitet, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet och Århus universitet i samverkan med försäkringsbolagen Codan/Trygg-Hansa, Gjensidige, If och Tryg. SMHI står bakom klimatscenarierna.

VisAdapt-Increasing Nordic Homeowners’ Adaptive Capacity to Climate Change from VGTCommunity on Vimeo.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.