nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så skaffar sig miljöproffsen makt att förändra

Tydlig måluppföljning och bra kommunikation är viktiga pusselbitar för att åstadkomma verkliga förändringar. Det visar Miljö & Utvecklings undersökning som idag släpptes under konferens Imorgon Grön. I den delar 200 hållbarhetsproffs med sig av sina utmaningar och bästa tips.

  • Annons 1

En splittrad roll är verkligheten för många miljöproffs. 82 procent har fler ansvarsområden än hållbarhet på sitt bord. Något mer än hälften, 60 procent, sitter med i företagets ledningsgrupp och 78 procent anser att miljö- och hållbarhetsfrågorna är integrerade i affärsstyrningen.

Det visar några av resultaten i Miljö & Utvecklings undersökning om hållbarhetsproffsens förutsättningar att driva miljö- och hållbarhet.

Omständigheterna ser förstås olika ut, men hela 68 procent tycker sig ha ett tydligt mandat i organisationen för sitt arbete med miljö och hållbarhet.

Men många kämpar fortfarande med att skaffa sig mandat för att kunna genomföra verkliga förändringar. 85 procent tror att deras mandat kommer att stärkas framöver.

Ta del av hela undersökningen i nästa nummer av Miljö & Utveckling som kommer ut den 3 december.

Miljöchefernas tips för större makt:

* Skapa tydliga mål och handlingsplaner, följ upp dem regelbundet.

* Månadsvis återkoppling till kollegor.

* Visa på affärsnyttan, koppla till vision och kärnvärdena.

* Gå in tidigt i processer med strategisk betydelse.

* Skapa positiva allianser med kollegor på viktiga positioner men som inte har direktkontakt med hållbarhetsområdet.

* Strunta i skrämselpropaganda. Koncentrera dig på vad medarbetare faktiskt kan bidra med.

* Var påläst, drivande och krävande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.