nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så ska timmertransporterna bli energisnåla

Genom att välja nya konstruktionslösningar kan man skapa mer bränsleeffektiva timmertransporter. Ett projekt med flera inblandade företag ska ta reda på hur effektiva timmertransporter egentligen kan bli.

  • Annons 1

En stor andel av virkestransporterna sker via lastbil i Sverige. Därför är en viktig del i logistikutvecklingen att få fram effektivare fordon så att transportkostnaderna blir lägre och koldioxidutsläppen minskar. Projektet ska ge svar på den övergripande frågan om hur lätta virkestransporter egentligen kan bli. Bakom står Sveaskog, VSV Frakt, Ruddammens Åkeri och Mjölby Släp & Trailer. Hittills har de tagit fram en lastbil med släp där vikten minskat från 22 till 18,5 ton. Det innebär att den drar mindre bränsle men att man kan lasta mer. Projektet kommer regelbundet att göra utvärderingar av bränsleförbrukning, lastkapacitet, hållbarhet och förarmiljö.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.