nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, öppnar Miljöstrategidagarna.
Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, öppnar Miljöstrategidagarna. FOTO: Joline Ekman

Så ska Sverige bli världens första fossilfria välfärdsland

Allt handlar om att vi måste behålla hoppet och tron på att vi ska nå våra klimatmål. Det menar Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige, när han öppnade Miljöstrategidagarna med en föreläsning.

  • Annons 1

– Vi måste förstå våra mentala hinder, vårt eget förhållningssätt och vår tro på att vi ska klara av det. Att människor håller på att ge upp hoppet är det allvarligaste problemet vi har i dag. Jag själv är inte optimist – men jag är ganska hoppfull, inleder Svante föreläsningen med.

Gått igenom ångestattacker tidigare

Sverige har tidigare gått igenom flera utmaningar som vi löst. Enda sedan Parisavtalet och näringslivets röst om att företagen inte är rädda för tuffa klimatmål så är Svante hoppfull. IPCC:s senaste rapport pekar på förödande siffror, och att vi inte har tid att vänta. Men det går också bättre än vad vi tror – menar Svante.

– Jag tror att okunskapen om möjligheterna är ett större hot än okunskapen om klimatproblemen. Vi har en ganska hög medvetenhet i detta land och att öka medvetenheten genom olika larm ger en ganska liten effekt. Möjlighetsberättelser skapar hopp och engagemang, och det är därför det är viktigt att företag sprider sina färdplaner och berättelser.

Vi vinner på att springa före

Svante menar att vi är klara med både el och värme för framtiden. Utmaningen nu är hur vi ska minska utsläppen från transportsektorn.

– Vi ska tvinga in biodrivmedel i diesel och bensin – i alla de bilar som nu går i Sverige. Vi ska elektrifiera lastbilar, färjor och personbilar. Vi behöver också bygga ett antal bioraffinaderier i Sverige för att slippa palmoljan och importen av ohållbara drivmedel.

Han berättar också att stål-, gruv- och betongbranschen är ”on the edge” och att stål är klimatpolitikens rockband. Gruvindustrin säger exempelvis att de inte är kvar på marknaden om de inte kan leverera en klimatneutral produkt mellan år 2030 och 2040.

Solceller rasar i pris

Internationellt börjar de förnybara alternativen konkurrera ut de fossila. Kina tillverkar eldriva bilar för att förbättra luftkvaliteten och solel blir allt billigare.

– Oljan kommer inte ta slut. De förnybara alternativen till energi blir billigare och det hotar oljan och Norge. Kärnkraften blir dyrare medan det förnybara blir billigare för varje dag. Solelen konkurrerar ut den gamla kolkraften i Indien nu, avslutar Svante Axelsson. 

Läs mer: IPCC:s rapport förbluffande tydlig om klimathotet

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.