nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så ska målen om energieffektivisering nås

Energikartläggningar vart fjärde år, skärpta krav på myndigheters arbete och energimätning på lägenhetsnivå. Så vill regeringen sätta tryck på arbetet med energieffektiviseringar.

  • Annons 1

Regeringen har nu överlämnat propositionen Genomförande av energieffektiviseringsdirektivet till riksdagen. Propositionen innehåller olika åtgärder för att öka energieffektiviseringen i Sverige och föreslås träda i kraft redan i juni 2014.

Propositionen föreslår bland annat att:

  • Företag och organisationer ska göra energikartläggningar vart fjärde år. Kartläggningen ska omfatta en ingående översyn och ska innehålla förslag på kostnadseffektiva åtgärder för att spara energi och effektivisera energianvändningen.
  • Kraven på statliga myndigheter att energieffektivisera sin verksamhet skärps. Bland annat ska de framöver köpa och hyra varor, tjänster och byggnader med hög energiprestanda givet vissa villkor. Energieffektivisering lyfts även upp som ett tydligare delområde i myndigheternas miljöledningsarbete.
  • Krav på energimätning på lägenhetsnivå i byggnader blir tydligare. Regeringen har därför även gett Boverket uppdraget att utreda och ange i vilka fall det vid nybyggnation och ombyggnation respektive i befintlig bebyggelse ska krävas att den energi som används för en lägenhets inomhusklimat och förbrukning av tappvarmvatten kan mätas i varje enskild lägenhet.
  • Kraven när det gäller utformningen av fakturor och debiteringen av kunderna skräps. Förslaget innebär ett förbud för elhandlare att ta ut en fast avgift som saknar samband med förbrukningen. Fakturan ska innehålla tydlig information om den uppmätta förbrukningen och de aktuella priserna. Tanken är att den enskilde kunden ska få tydligare information om sin faktiska energiförbrukning och vad den kostar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4