nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så ska ledningssystem bli effektiva

Mångfalden av ledningssystem gör det svårt att hitta den mest effektiva lösningen. Nu ska IVL identifiera nycklarna till effektiv integrering av ledningssystem så att andra företag kan dra nytta av dem.

  • Annons 1

Iso 9001, 14001, AFS 2001:1 eller Ohsas 18001. Många företag arbetar med att integrera sina ledningssystem så att de ska bli enklare och effektivare att använda i det dagliga arbetet. IVL har studerat fem företag som ligger långt framme i att integrera sina ledningssystem för att se hur de gått tillväga.

Preliminära resultat visar att de företag som lyckats bäst använder sina ledningssystem för att styra verksamheten, snarare än att styra miljö, arbetsmiljö eller kvalitetsarbetet. Detta är centrala delar av verksamhetsstyrningen som inte ska hanteras separat – något som annars är mycket vanligt både vad gäller arbetsmiljö och miljöfrågor.

De företag som har väl fungerande ledningssystem har lyckats utveckla levande system som påverkar hur man arbetar, hur organisation och kommunikation formas och hur beslut fattas.

Slutresultatet från projektet kommer att publiceras under våren.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.