nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så ska klimatnotan fördelas

  • Annons 1

USA ska ta största ansvaret för koldioxidutsläppen. Sveriges andel är en halv procent. Det är forskare vid Stockholm Environment Institute, SEI, som skapat ett regelverk för hur FN ska fördela ansvaret för koldioxidutsläppen, skriver Dagens Nyheter.

SEI har i samarbete med Eco Equality utvecklat ett ramverk som fördelar ansvaret mellan världens länder. Det heter Green Development Rights, GDR, och ska lanseras som ett viktigt verktyg inför det stora FN-mötet i Köpenhamn 2009.

Grunden i ramverket är ett ansvars- och kapacitetsindex, RCI, där man väger in ländernas bruttonationalprodukt och ackumelerade koldioxidutsläpp sedan 1990. Hänsyn tas också till hur stor andel av befolkningen som tjänar mindre än 20 dollar per dag. Enligt sättet att räkna har USA det största ansvaret att göra något åt klimatförändringarna.

Ekonomer uppskattar att den totala globala kostnaden för detta klimatarbete till cirka 6 600 miljarder kronor per år. Sveriges åtagande som är en halv procent till en början är 33 miljarder kronor.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4