nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så ska hela Östersjön börja upphandla grönt

Miljöstyrningsrådet ska tillsammans med andra organisationer i länder kring Östersjön starta ett gemensamt projekt för grön upphandling. Men det hänger på om EU-stöd beviljas.

  • Annons 1

Förutom Miljöstyrningsrådet i Sverige är det organisationer från Polen, Tyskland, Danmark, Norge och Finland som nu söker medel kopplat till EU:s Östersjöstrategi för att öka den gröna offentliga upphandlingen i regionen.

Om projektet får EU-pengar drar det igång 2012. Det har två fokus: att få små och medelstora företag att involvera sig i grön tillväxt och att livscykelkostnader och miljö ska få en större roll i offentlig upphandling.

– I praktiken handlar det om att dela erfarenheter som kan leda till att fler ställer drivande miljökrav genom olika slags kunskapsutbyte. Genom att utöka andelen upphandlingar med miljökrav ska projektet stimulera grön tillväxt och motverka miljöförändringar i Östersjöregionen, säger Peter Nohrstedt, projektledare och verksamhetsansvarig för upphandling inom Miljöstyrningsrådet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.