nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Elisabeth Unden (MP), ordförande i Lokalnämnden. FOTO: Catharina Fyrberg

Så ska Göteborg nå Parisavtalet

Första beslutet är klubbat i Göteborg för att tillstyrka utredningen om hur Göteborgs stad ska nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Lokalnämnden var först ut att fatta beslut om utredningen och skärper nu upp den omställning de redan påbörjat, uifrån utredningens krav.

  • Annons 1

– Vi vet att klimathotet inte bara påverkar andra länder, utan även Göteborg. Det har vi sett redan i sommar med värmeböljan som hotar dricksvattennivån och vi ser allt fler skogsbränder. Därför måste vi göra vad vi kan för att minska utsläppen, säger Elisabeth Undén (MP), ordförande i Lokalnämnden.

Göteborgs stad har gjort Utredningen Fossilfritt Göteborg – vad krävs? för att utreda vilka åtgärder kommunen behöver ta till för att för att minska utsläppen och bidra till att nå 1,5-gradersmålet och klara sin del av Parisavtalet. 

– Enligt beslutet verkar de flesta åtgärder som Lokalnämnden är ansvariga för inte ens bli särskilt kostsamma för kommunen, det finns därför ingen anledning att vänta, säger Elisabeth Undén.

Byggsektorn utsläppsbov

Byggsektorn är en av de största utsläpparna och Göteborgs stad bygger mycket. Cementindustrin släpper till exempel ut lika mycket växthusgaser som flyget.

– Vi i Lokalnämnden är ansvariga för många byggen i Göteborgs stad, därför måste vi vara snabba på bollen och ta vårt ansvar, särskilt när det byggs så mycket i Göteborg. Vi kommer ställa nya krav på transporterna och på leverantörerna för att minska klimatutsläppen och se över hur vi kan minska användningen av betong, säger Elisabeth Undén.

Läs mer: Kristdemokraterna vill ge mer makt åt kommunerna

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4