nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Tåg
FOTO: Stefan Nilsson

Så ska flytet förbättras i kollektivtrafiken

Trött på tågoperatörer som ger oklara besked vid förseningar och på anslutningar som precis lämnat hållplatsen när du kommer fram?
Forskare vid Blekinge tekniska högskola ska råda bot på problemet.

  • Annons 1

När det strular i kollektivtrafiken är det svårt att få tag på information om vad som händer, när bussen ska gå eller om det finns alternativa resvägar. Det här är en av anledningarna till att många fortfarande väljer bilen framför buss eller tåg. De vill helt enkelt inte bli strandade.

Men det går att förbättra informationen väsentligt, även när det strular, enligt forskare vid Blekinge tekniska högskola. De ska tillsammans med flera europeiska universitet och stora företag fundera på hur informationen till resenärerna kan bli bättre.

Ett sätt kan vara att förädla den data som finns för att på så vis kunna kommunicera preliminära beslut och planer tidigare än vad man gör idag. För resenärernas del hoppas forskarna att det ska bli enklare att överblicka och påverka sina resealternativ i större utsträckning och att få smidigare och mer tillförlitliga anslutningar.

Här kan du läsa mer om projektet.

 

Kommentarer

1 reaktion till “Så ska flytet förbättras i kollektivtrafiken”

  1. Annonym skriver:

    Hej, hoppas att när ni ändå håller på att forskar och komma på en bra lösning, att ni tänker på tillgängligheten för alla. Att det ska finnas i skriftligt och gärna även i teckenspråkig information som valbar möjlighet. Om det tex blir en app eller något annat. Att ni tänker på att informationen ska nå alla. Kontakta tillexempel Ning AB för mer information om ni är intresserad av att använda fler språk i ert projekt tex om det nu blir en app eller något annat.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.