nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så ska energislöseri bli omodernt

En planta som vissnar när du energislösar. Det är en av lösningarna i klassen attraktiv design som spar energi.

  • Annons 1

Alltför länge har vi vänt oss till människors intellekt för att få dem att förstå att det är dags att dra ner på energianvändningen. Det var budskapet under seminariet Kan attraktiv design spara energi? som arrangerades i Visby av forskningsprogrammet Energi, It & Design och Sustainable Innovation.

Hans Nilsson från Energieffektiviseringsföretagen, EEF, konstaterade att lösningar som ger konsumenter mer information om energiförbrukningen inte nödvändigtvis sänker den. Ibland till och med tvärtom.

– Det kan bero på att informationen leder till att man tänker ”jaha, var det inte mer än så”.

Istället är det lekfull design som är lösningen, menade paneldeltagarna.

– Vi har länge talat till intellektet. Men design kan göra mycket. Vi måste göra det omodernt att slösa energi, konstaterade Hans Nilsson.

Panelen gav flera exempel: en sladd där elen, med hjälp av ljus, ser ut att rinna fortare när man förbrukar mer och en planta vars blad vissnar när man överkonsumerar.

Bo Dahlbom, forskningschef på Sustainable Innovation, kallar de interaktiva produkterna som ska minska energianvändningen för conversation pieces, alltså saker som sätter igång en diskussion kring energifrågorna i vardagen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) per år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.