nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så ska återvinningen av bildelar förbättras

Enkla tekniska förändringar är allt som krävs för att öka återvinningsgraden för skrotade bilar. Det visar en studie från IVL Svenska Miljöinstitutet.

  • Annons 1

Bilindustrin och återvinningsbranschen har gett IVL Svenska Miljöinstitutet i uppdrag att utreda hur återvinningsgraden kan öka för uttjänta bilar. I studien har institutet tillsammans med Chalmers tekniska högskola och Chalmers industriteknik sett över demontering och återvinning och föreslår nu en rad förbättringar för den svenska marknaden.

– En viktig slutsats är att det redan idag finns enkla tekniska förändringar i demonteringen som skulle öka återvinningsgraden, som till exempel att demontera kopparrika delar som till exempel startmotorer och kablage, säger Carl Jensen vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Studien visar att återvinning av metalliska och icke-metalliska material kan öka och att kvaliteten på järn- och stålfraktioner kan förbättras vid fragmentering och efterföljande sortering. När det gäller demontering av plaster kommer studien fram till att ekonomiska incitament idag saknas för att demontera bilen mer än vad lagen kräver.

– Det är svårt att nå lönsamhet för ökad demontering av plast med rådande betalningsmodeller och marknadspriser på återvunnen plast. Idag är intäkten för återvunnen plast förhållandevis låg, samtidigt som kostnaden för att demontera plasten är förhållandevis hög. Detta gör det svårt att få en ekonomisk drivkraft för en mer utförlig demontering även om detta är att föredra ur miljösynpunkt, säger Carl Jensen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.