nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så påverkar klimatförändringarna transportsystemet

Underhållsbehoven av transportnätet ökar och ras och skred blir vanligare. Det är två av de konsekvenser som ett varmare klimat får på transportsystemet, enligt ny fakta från SMHI.

  • Annons 1

Nästan hela samhället påverkas av ett varmare och blötare klimat. Konsekvenserna blir betydande för exempelvis vägar och järnvägar, enligt ny fakta från SMHI. De har undersökt hur olika branscher påverkas, bland annat väg och järnvägar, elektronisk kommunikation, sjöfart, luftfart, finans- och försäkringsbransch samt turism och besöksnäring.

När det gäller transportnätet ökar risker för ras och skred och tjäle- och grundvattenförhållanden kommer att förändras. Trummor och broar måste kunna släppa igenom tillräckligt med vatten även under extrema förhållanden.

– Kommunikationssystemen innebär ofta stora investeringar och konstruktionerna ska finnas kvar under lång tid. Det betyder att man redan idag bör ta hänsyn till att klimatet ändras under anläggningens livstid. Ett förändrat klimat gör också att underhållsbehoven ökar, säger Gunn Persson, klimatexpert SMHI.

Kostsamt för försäkringsbranschen

SMHI har analyserat ett flertal branscher och redan idag kostar klimatförändringarna försäkringsbranschen stora summor. På finansmarknaden har klimatet börjat betraktas som en riskfaktor där klimathotet är en fråga om finansiell stabilitet. Vinnare är däremot besöksnäringen när allt fler utländska turister väntas välja Sverige som resmål.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.