nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så mycket utsläpp ger forskning per timme

Fyra kilo växthusgaser. Så mycket ger en timme forskning. Swerea IVF är först i världen med att publicera en certifierad klimatdeklaration över sina forskningstjänster.

  • Annons 1

– Den utredning som ligger till grund för deklarationen visar på många möjligheter att minska vår klimatpåverkan och även spara pengar, säger Mats Lundin, vd för forskningsinstitutet Swerea IVF.

Till grund för deklarationen ligger Isos standarder för livscykelanalyser, Iso 14040 och Iso 14044 samt standarden för miljödeklarationen, Iso 14025. Arbetet har även utförts enligt systemet Environmental Product Declaration, EPD.

I klimatdeklarationen har man tittat på påverkan från verksamheterna i Mölndal och Stockholm där totalt 150 anställda jobbar.

Den största utsläppsboven i Swerea IVFs verksamhet visade sig vara koldioxid från el och fjärrvärme som används för lokalerna och labbutrustningen, en annan viktig del var personalens resor till och från arbetet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.