nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så mycket kostar Mälarens vatten

127 miljarder om året, så stort är Mälarens samhällsekonomiska värde, enligt en studie från Svenskt Vatten. Samtidigt är reningsverken underfinansierade.

Blandare i offentliga utrymmen slits hårt, och i dag krävs manuella inspektioner för att ha koll på deras hälsotillstånd. FOTO: Stock.xchng
  • Annons 1

Rapporten är uppbyggd som en ”Stern-rapport för vatten” med mål att att skapa en modell som visualiserar det samhällsekonomiska värdet av ekosystemtjänsten rent vatten.

I studien har man undersökt två vattentäkter i Sverige: Vombsjön och Mälaren. Målet har varit att visa hur ekonomiskt hållbart ett vattensystem är, när man tar hänsyn till de nyttor som vattnet ger samt de belastningar det utsätts för om vattnet ska bibehålla dagens råvattenstatus.

Slutsatsen är att rent vatten ger enorma samhällsekonomiska värden – för Mälaren handlar det om 127 miljarder per år. Vattnet i den skånska sjön Vombsjön är värt cirka 1,6 miljarder.

Men vattnets värde undervärderas systematiskt vid beslutsfattande och idag betalar konsumenter och näringsidkare förhållandevis lite för ett hållbart vattensystem, medan det som skapar hållbarheten – vattentjänstföretagen och våtmarksanläggningar – samtidigt är underfinansierade för att kunna lösa sin uppgift i ett långsiktigt perspektiv.

För att få behålla det samhällsekonomiska värdet av rent vatten i Mälaren även på sikt måste vi investera i att minska övergödning från lantbruket och i en mer hållbar dricksvattenproduktion. I relation med det värde på 127 miljarder kronor per år som vattnet skapar är kostnaden liten. För Mälaren handlar det om att stoppa in 1.1 miljarder per år. Pengarna bör läggas på statligt miljöstöd för lantbruket ( 260 miljoner) samt på förbättrad dricksvattenproduktionen,( 850 miljoner) enligt rapporten.
För en familj på fyra personer skulle det röra sig om ökade VA-kostnader på cirka 45 kronor i månaden.

Här kan du läsa mer:

Rapport från Svenskt Vatten

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4