nr-logo

Tidningen för miljöproffs

FOTO: WWF

Så minskade de avfallet med 70 procent

Minskat hushållsavfall på 70 procent och sänkt elförbrukning på 30 procent. Med små medel men nya vanor går det att göra stora miljöbesparingar. Det konstaterar projektet Ecoration.

  • Annons 1

Ecoration är ett gemensamt projekt mellan Ikea och Världsnaturfonden, WWF, där nio familjer i Kalmar under sex månader testade att leva mer hållbart. Förutom miljöbesparingar sparade familjerna tid och pengar.

– Tidigare blev det alltid proppfullt innan vi tog oss iväg till återvinningen. Oftast hade jag bilen full och när jag öppnade dörren trillade soporna ut, säger Carl Johan Löfgren, Kalmar, som genom Ecoration-projektet nästan halverat sitt hushållsavfall.

För att se om familjernas nya vanor skulle kunna spridas i resten av Sverige gjorde Ikea och WWF en undersökning bland svenska folket. Den visar att tre av fyra vill leva mer hållbart och att två av tre skulle bli mer motiverade till detta om de visste att insatserna verkligen gjorde skillnad. Och den största moroten för att lägga till med nya vanor är att spara pengar på det.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.