nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så lyckas du på andra sidan Atlanten

Vill du slå dig in på den amerikanska marknaden? Då behöver du inte tänka framtid. Istället är det energiteknik som slog igenom i Sverige för fem år sedan som är intressant.

  • Annons 1

Under fredagen bjöd svensk-amerikanska handelskammaren in till ett seminarium om hur man som cleantechföretag gör för att lyckas på andra sidan Atlanten.

Lennart Johansson, generalkonsul på Svenska konsulatet i Michigan, berättade att Sverige ligger ungefär 20 år före USA när det kommer till grön teknik. En punkt som även andra påpekade. Därför är det inte framtiden man ska blicka mot, utan teknik som redan slagit här i Sverige. Men för att lyckas på den gigantiska marknaden finns det en hel del att ha i åtanke.

Arbeta regionalt

Bland annat påpekade Lennart Johansson att det är viktigt att skydda sin teknik samtidigt som man expanderar. Det är också viktigt att rikta in sig och arbeta på en regional nivå för att lyckas i USA. Områden som han anser intressanta är bioenergi, sol- och vindenergi, CCS-teknik och energilagring. Även andra talare pekade på att det är inom energiområdet som svenska lösningar har stora möjligheter.

Enligt Lennart Johansson är ett bra första steg att ta kontakt med handelskammaren som kan ge råd.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.