nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så lyckades Swedbank med miljökursen

Att anpassa en miljöutbildning till 9 000 unika medarbetare är inte lätt. Men det går, konstaterar Swedbanks miljöchef Jenny Johansson, som nyligen fick motta pris för bästa e-learning.

  • Annons 1

Swedbanks miljöutbildning fick nyligen första pris i klassen Bästa E-learningproduktion under Swedish Learning Awards. Under fjolåret gick omkring 9 000 medarbetare kursen Miljö & Hållbarhet.

I motiveringen nämns bland annat blandningen av audio/video, övningar och grafik samt att medarbetarna får möjlighet att bidra med egna idéer. Just detta är också miljöchefen Jenny Johanssons tips till andra som kämpar med utbildningar i stor skala.

– Det är viktigt att anpassa utbildningen till olika typer av personligheter och lärande. Men också att involvera medarbetarna i framtagandet av utbildningen för att hitta rätt nivå.

Trots att Swedbank har en rad olika verksamheter och en uppsjö av yrkesroller har det inte varit tal om att målgruppsanpassa utbildningen.

– Det är viktigt med en grundläggande bred utbildning i företaget så att alla får en förståelse för hur bankens olika verksamheter och yrkesroller påverkar miljön. Därför kör vi samma utbildning för alla i vår svenska verksamhet.

Vilken miljöpåverkan får medarbetarna lära sig om?

– Det handlar exempelvis om den ekonomiska kopplingen. I mötet med kunden kan det handla om att tipsa om de produkter och tjänster vi har, exempelvis miljö- och etikfonder, strukturerade produkter med miljöinriktning eller WWF-kort. Medarbetaren får också lära sig vikten av ekosystemstjänster. Att förstå varför vi genomför miljöanalys vid kreditgivning och hur miljörisker kan vändas till affärsmöjligheter är också en del av utbildningen.

– Internt handlar det mycket om resande, att man väljer rätt färdmedel. Grunden är att utgå från syftet med mötet och inte själva resan i sig. Och vissa sträckor har vi sagt att man bara får åka tåg och inte välja flyg.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.