nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så lyckades Swedbank med miljökursen

Att anpassa en miljöutbildning till 9 000 unika medarbetare är inte lätt. Men det går, konstaterar Swedbanks miljöchef Jenny Johansson, som nyligen fick motta pris för bästa e-learning.

  • Annons 1

Swedbanks miljöutbildning fick nyligen första pris i klassen Bästa E-learningproduktion under Swedish Learning Awards. Under fjolåret gick omkring 9 000 medarbetare kursen Miljö & Hållbarhet.

I motiveringen nämns bland annat blandningen av audio/video, övningar och grafik samt att medarbetarna får möjlighet att bidra med egna idéer. Just detta är också miljöchefen Jenny Johanssons tips till andra som kämpar med utbildningar i stor skala.

– Det är viktigt att anpassa utbildningen till olika typer av personligheter och lärande. Men också att involvera medarbetarna i framtagandet av utbildningen för att hitta rätt nivå.

Trots att Swedbank har en rad olika verksamheter och en uppsjö av yrkesroller har det inte varit tal om att målgruppsanpassa utbildningen.

– Det är viktigt med en grundläggande bred utbildning i företaget så att alla får en förståelse för hur bankens olika verksamheter och yrkesroller påverkar miljön. Därför kör vi samma utbildning för alla i vår svenska verksamhet.

Vilken miljöpåverkan får medarbetarna lära sig om?

– Det handlar exempelvis om den ekonomiska kopplingen. I mötet med kunden kan det handla om att tipsa om de produkter och tjänster vi har, exempelvis miljö- och etikfonder, strukturerade produkter med miljöinriktning eller WWF-kort. Medarbetaren får också lära sig vikten av ekosystemstjänster. Att förstå varför vi genomför miljöanalys vid kreditgivning och hur miljörisker kan vändas till affärsmöjligheter är också en del av utbildningen.

– Internt handlar det mycket om resande, att man väljer rätt färdmedel. Grunden är att utgå från syftet med mötet och inte själva resan i sig. Och vissa sträckor har vi sagt att man bara får åka tåg och inte välja flyg.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.