nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så lyckades de minska matsvinnet

Bjurhovdaskolan i Västerås har minskat matavfallet i skolrestaurangen med 49 procent. Nu har de prisats av EU. Och framgångsreceptet är förändrat beteende hos eleverna.

  • Annons 1

Europa minskar avfallet är ett EU-projekt som har pågått en vecka i november sedan 2009. Under denna vecka anordnas aktiviteter runt om i Europa för att betona vikten av att förebygga uppkomsten av avfall och minska halterna av farliga ämnen i avfall. Nationell samordnare är Avfall Sverige och varje år delar EU-sekretariatet sedan ut pris för bästa projekt inom olika kategorier. Nu har Bjurhovdaskolan i Västerås prisats för sitt projekt under 2011.

Skolrestaurangen som tar emot 400 elever i åldern 6 till 11 år har sedan några år tillbaka arbetat för att minska mängden matavfall och började göra mätningar. När mätningen började hamnade cirka elva kilo mat i soporna varje dag. Det blir nästan 2 000 kilo på ett år. För att förändra beteendet införde skolan ett belöningssystem för att motivera både elever och personal att kasta mindre.

Ett genomskinligt rör sattes på plats i matsalen. För varje dag som mindre än elva kilo mat kastades lades en lika stor mängd kulor i röret. Resultatet presenteras också på en whiteboard och rapporteras via skolans internradio en gång i veckan. Efter fyra veckor var röret fullt och matavfallet hade minskat till drygt fem kilo, cirka 49 procent.

Röret togs efter projektet bort, men resultatet har stått sig. Anledningen tror man beror på bättre medvetenhet och ett förändrat beteende.

– Bjurhovdaskolan har visat fantastiska resultat, som är långsiktiga och enkelt kan tillämpas på många andra skolor, säger Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige. Flera skolor är engagerade i liknande projekt och vi hoppas på ännu fler när nästa Europa minskar avfallet-veckan går av stapeln, den 17-25 november 2012.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.