nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så ligger Sverige i klimatrankingen

Sverige kommer på fjärde plats när det gäller bästa klimatland. Men plats ett, två och tre är tomma. Och Sveriges klimatpolitik kommer långt ned på listan. Det visar en rapport som presenterats i Durban.

  • Annons 1

Rapporten har gjorts av German Watch och Climate Action Network och presenterades under klimatmötet i Durban. I rapporten har de 58 länder med högst utsläpp i världen granskats. Över 200 experter från varje land har bistått med analyser som visar att inget land gjort tillräckligt för att minska sina utsläpp, därför gapar första, andra och tredjeplatsen tomma.

Efter Sverige följer Storbritannien och Tyskland. Längst ned på listan hamnar Saudiarabien, Iran och Kazakstan.

2007 låg Sverige på första plats, men efter det har utsläppen ökat och när det gäller aktiv klimatpolicy och att införa klimatpolitiska åtgärder rasar Sverige ned på 34:e plats.

Rapporten visar att utsläppen ökar mer än tidigare och att det är Kina och Sydkorea som genomför de mest ambitiösa klimatåtgärderna nu.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.