nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så kan tillsynen förbättras

90 procent av alla verksamhetsutövare skulle genomföra egenkontroll i samma utsträckning även om tillsynen helt upphörde, enligt en rapport från Naturvårdsverket som kommer inom kort.

  • Annons 1

Verksamhetsutövare tycker att miljöledningssystem och deras vilja att uppfylla lagkrav påverkar hur de genomför egenkontrollen mer än själva tillsynen. Nittio procent av de 53 tillfrågade företagen svarade att de skulle utföra egenkontroll i samma utsträckning även om tillsynen helt upphörde. Flera av de tillfrågade tycker också att miljöledningssystemet ger bra stöd i form av rutiner och system.

Kan förbättras

Men det finns flera förslag på hur tillsynen kan förbättras. Bland annat vill verksamhetsutövarna ha mer stöd och dialog och att myndigheten blir tydligare i sin kommunikation. De vill gärna se exempel på god egenkontroll och att tillsynen anpassas till företagen exempelvis genom att man tittar på fokus och målsättningar.

Utvärderingen som är den sista i en serie på tre ska nu analyseras och användas i Naturvårdsverkets fortsatta vägledning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.