nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så kan tillsynen förbättras

90 procent av alla verksamhetsutövare skulle genomföra egenkontroll i samma utsträckning även om tillsynen helt upphörde, enligt en rapport från Naturvårdsverket som kommer inom kort.

  • Annons 1

Verksamhetsutövare tycker att miljöledningssystem och deras vilja att uppfylla lagkrav påverkar hur de genomför egenkontrollen mer än själva tillsynen. Nittio procent av de 53 tillfrågade företagen svarade att de skulle utföra egenkontroll i samma utsträckning även om tillsynen helt upphörde. Flera av de tillfrågade tycker också att miljöledningssystemet ger bra stöd i form av rutiner och system.

Kan förbättras

Men det finns flera förslag på hur tillsynen kan förbättras. Bland annat vill verksamhetsutövarna ha mer stöd och dialog och att myndigheten blir tydligare i sin kommunikation. De vill gärna se exempel på god egenkontroll och att tillsynen anpassas till företagen exempelvis genom att man tittar på fokus och målsättningar.

Utvärderingen som är den sista i en serie på tre ska nu analyseras och användas i Naturvårdsverkets fortsatta vägledning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4