nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så kan avfallet minska

Mängden avfall i Sverige kan dubbleras till år 2030 om vi inte gör något åt det. 200 projekt för att minska avfall genomfördes under förra veckan i Sverige.

  • Annons 1

Projekten genomfördes via EU-projektet ”Europa minskar avfallet”, som arrangerades som en temavecka mellan den 19-27 november. 20 EU-länder deltar och Sverige bidrog med 200 olika aktiviteter via 84 projektarrangörer. i Europa har det pågått totalt 7035 olika arrangemang.

Exempel på aktiviteter har varit att minska matavfallet, kokböcker för rester, bytardagar på arbetsplatser och att mäta mängden matavfall i skolor.

Genom EU:s ramdirektiv för avfall har Sverige förbundit sig att arbeta för att förebygga avfall, genom att sträva efter mer hållbar produktion och konsumtion.

– Direktivet ställer också krav på att Sverige ska ta fram nationella program för att förebygga avfall, och det är något vi arbetar med, säger Sanna Due på Naturvårdsverket.

Enligt direktivet ska det vara klart 2013. Alla aktiviteter som anordnas under veckan då Europa minskar avfallet finns på www.minskaavfallet.se

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4