nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så kan avfallet minska

Mängden avfall i Sverige kan dubbleras till år 2030 om vi inte gör något åt det. 200 projekt för att minska avfall genomfördes under förra veckan i Sverige.

  • Annons 1

Projekten genomfördes via EU-projektet ”Europa minskar avfallet”, som arrangerades som en temavecka mellan den 19-27 november. 20 EU-länder deltar och Sverige bidrog med 200 olika aktiviteter via 84 projektarrangörer. i Europa har det pågått totalt 7035 olika arrangemang.

Exempel på aktiviteter har varit att minska matavfallet, kokböcker för rester, bytardagar på arbetsplatser och att mäta mängden matavfall i skolor.

Genom EU:s ramdirektiv för avfall har Sverige förbundit sig att arbeta för att förebygga avfall, genom att sträva efter mer hållbar produktion och konsumtion.

– Direktivet ställer också krav på att Sverige ska ta fram nationella program för att förebygga avfall, och det är något vi arbetar med, säger Sanna Due på Naturvårdsverket.

Enligt direktivet ska det vara klart 2013. Alla aktiviteter som anordnas under veckan då Europa minskar avfallet finns på www.minskaavfallet.se

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Falska flaggor av gula västar

krönika

Miljöpolitiken är sedan länge utsatt för allsköns anklagelser. Den leder till arbetslöshet och företagsflykt, den avfolkar bygder och slår mot låginkomsttagare. Medan argumenten för miljöpolitiska beslut sedan länge står klara gör dessa motargument att miljömål sällan nås. Och nu kommer nya invändningar, under de gula västarnas falska flagg.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Koldioxidskatt för företag – men inte för privatkonsumtion

Människor från Norden och Australien ser hellre att industrin miljöbeskattas, än deras egna inköp. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.