nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så jobbar de för att stoppa uppvärmningen

Idag börjar klimattoppmötet i Paris. Oavsett vad politikerna enas om kommer de verkliga innovationerna att ske lokalt.
Här hittar du en lista på svenska initiativ som pågår just nu:

  • Annons 1

Detta bildspel kräver JavaScript.

Konsumtion

Det pågår en hel rad projekt för att förstå mekanismen bakom privatpersoners konsumtion och hur den kan reduceras. Ett av dem är det precis avslutade ”Klimaträtt” där boende i flerfamiljshuset Frodeparken i Uppsala lyckats minskat sitt klimatavtryck med 31 procent. Under ett halvår har de boende mätt sin dagliga klimatpåverkan från boende, mat, transport och konsumtion och utifrån det gjort andra val, men inte så att de inneburit någon större förändring av livsstil. En av de viktigare slutsatserna i projektet är att klimatsmart boende och medvetna val i vardagen har stor effekt för klimatavtrycket. Utmaningen i att förändra livsstil ligger i att ta sig över den första tröskeln, därefter upplever man att förändringen kan vara bestående. Projektet har genomförts av Uppsalahem tillsammans med Ica.

Säger nej till kol

Flera företag meddelar att de kommer att säga nej till kol som energikälla i framtiden. Livsmedelsjätten Unilever är en av de senaste i raden. Inom 15 år ska all den energi de konsumerar komma från förnybara energikällor . Många företag och organisationer från hela världen har också meddelat att de tänker fasa ut oljan ur sina investeringar. Svenska exempel är Uppsala och Örebro kommun, Svenska kyrkan, Chalmers tekniska högskola, Lunds universitet och Diakonia. På transportsidan blir förnybara bränslen också allt vanligare. Andelen förnybara drivmedel i svenska kollektivtrafiken har ökat från 6 till 67 procent på nio år.

Satsar på återanvändning

Inom klädbranschen väljer allt fler att sälja återvunnet i butik. Filippa K, Boomerang, Indiska och Houdini är några av dem. En del klädkedjor har också delar av sin kollektion till uthyrning. Indiskas senaste initiativ är att ta in second-hand bestick från Myrorna i några av kedjans butiker.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.