nr-logo

Tidningen för miljöproffs

5 tips så hittar du allierade på jobbet

Ensam är inte stark. För att skapa ett framgångsrikt hållbarhetsarbete behöver man hitta allierade i resten av organisationen, även bland de som inte direkt arbetar med miljö- och hållbarhet. Men hur gör man för att lyckas? Vi har samlat en lista med tips.

  • Annons 1

Vi skickade ut frågan i sociala medier och fick oss till livs en hel lista med tips:

1) Håll workshops där det hållbara målet är satt (mer eller mindre) men där medarbetarna får vara med och diskutera vad, hur och när man ska nå dit. Det skapar delaktighet och förståelse för omställningen.

2) Du måste koppla hållbarhet till kärnverksamheten och affärsplanen. Du måste också göra målet begripligt: Vad är effekten och nyttan av att uppnå målet? Ofta är hållbarhet en affärs- och lönsamhetsmöjlighet. Få det dit så lyssnar fler internt.

3) För att kunna följa upp på organisationsnivå är det viktigt att det finns tydliga åtaganden på avdelningsnivå för att ta ansvar och pusha gränsen. Här handlar det både om att följa det man åtagit sig samtidigt som det är viktigt att ändra förutsättningarna så att det blir enklare att stå fast vid sina åtaganden.

4) Det är viktigt att man som ”ägare” av hållbarhetsmålen tar sig tid att sätta sig in i och förstå andra beslutsfattares målsättningar och ambitioner. Gör man det har man möjlighet att för dem föreslå hur hållbarhetsmålen kan hjälpa dem i sina egna målarbeten. Några naturliga kopplingar kan vara gentemot säljsidan där hållbarhetsfrågan kan paketeras för att möjliggöra ökad försäljning, mot produktionssidan finns med många naturliga kopplingar när det gäller energibesparingar och arbetsmiljö.

5) Vi behöver dela upp medarbetarna i två grupper (mentalt).

1. De som redan är frälsta av hållbarhetstanken. För dessa behöver vi stötta varandra, hitta samarbetsplattformar, inspirera och kompetensutveckla. Ingen direkt överraskning kanske.

2. De som ännu inte är frälsta. Här behöver vi vända på perspektivet. Prata mindre om varför och mer om hur man kan använda hållbarhet för att lösa deras utmaningar. Detta är inte superenkelt och kräver att man sätter sig in i en hel drös av andra ämnen än just hållbarhet. Men det är nr 2 som är viktigast. Blir vi inte bättre på det så kommer hållbarhetschefen alltjämt sitta utan budget, resurser eller riktigt mandat.

Sammanfattning: Börja använda hållbarhet för vad det är, nämligen lösningen på företagets utmaningar.

Tack till alla er som delat med er via LinkedIn och Facebook!

Har du flera tips, hör av dig till mig på catrin.o@miljo-utveckling.se så fyller jag på listan.

Taggar:

Kommentarer

1 reaktion till “5 tips så hittar du allierade på jobbet”

  1. Marcus Wendin skriver:

    tack särskilt för 5.2 som vi verkligen känner igen och vill bli bättre på!

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.