nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Så hållbar är din organisation – och så jobbar de bästa i klassen

Sida 2
Karin Schulz, generalsekreterare Det naturliga steget, lyfter fram förebilder inom hållbarhet.
  • Annons 1

Hållbara förebilder

Karin Schulz konstaterar att det ännu inte finns ett helt hållbart företag eller kommun, många är på god väg men få är helt integrerade. Här är några av förebilderna som hon lyfter fram:

De vill få kunden att handla mindre

Matt-tillverkaren Interface har som mål att vara helt hållbara år 2020, målet sattes redan för 20 år sedan. De ställde sig den djärva frågan: Hur kan vi göra så att kunden inte köper så många mattor? Resultatet har blivit att företaget till exempel tagit fram ett reservsystem, råkar du tappa en tändsticka på kontorsmattan och får ett fult brännmärke kan du ersätta just den biten av mattan istället för att köpa en ny matta. Företaget utbildar medarbetare och tävlar om hur mycket de sparar material och minskar kostnader. Ett av de senaste initiativen är att samarbeta med fiskare som samlar in kasserade fisknät där materialet kan bli nya mattor.

Har slutat med kortsiktiga rapporter

Jätten Unilever har sin grundarstory att tacka för mycket. Deras verksamhet började med att de ville förbättra hygienförhållanden och förbättra arbetsvillkor. Företaget engagerade sig i sociala frågor redan från början och hållbarhet är en tydlig del av affären. Unilever är ett av de första företagen som slutade med kvartalsrapportering, nu rapporterar de två gånger per år istället, för ett mer långsiktigt fokus. De tar också sikte på framtida konsumenter med tankesättet: ”Om de har barnen får växa upp och må bra så kommer de bli våra framtida konsumenter”.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.