nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så blir EU:s utsläppshandel efter 2020

EU:s klimat- och miljöministrar har nu enats om hur handeln med utsläppsrätter ska se ut mellan 2021-2030.

  • Annons 1

En central del av överenskommelsen är att fler utsläppsrätter ska tas bort från marknaden mellan 2019-2023. Totalt handlar det om nästan en miljard utsläppsrätter som försvinner från marknaden under perioden. Det finns för närvarande ett stort överskott av utsläppsrätter som uppgår till nästa 1,7 miljarder ton. Det stora överskottet har också lett till konstant låga priser inom EU ETS.

Utsläpp slopas

Sverige har tillsammans med flera andra länder drivit att man ska begränsa den så kallade markreserven. Hit flyttar man utsläppsrätter som inte utnyttjas. Enligt förslaget som ministerrådet nu har antagit så kommer man efter 2024 att annullera utsläppsrätter om de överstiger det antal som auktionerats året innan.

− Det är mycket positivt att det svenska förslaget fått stöd i rådet. Det innebär en dubblering av antalet utsläppsrätter som annulleras jämfört med förslaget som låg på bordet i morse. Det ska löna sig att vara klimatsmart och kosta att dröja med den nödvändiga omställning vi nu måste göra, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

Fortfarande är det bara 55 procent av utsläppsrätterna som kommer säljas. Resten, 45 procent, kommer att ges bort gratis till energiintensiva industrisektorer som stål, cement och papper.

Ett välfungerande system för utsläppshandeln är avgörande för att EU ska klara av att nå de klimatmål som Parisavtalet har slagit fast. Malta, som innehar det roterande ordförandeskapet ska nu gå in i förhandlingar med EU-parlamentet för att nå en slutgiltig kompromiss.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.