nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Den första robotstyrda miljöstationen har placerats i ett tättbebyggt område på Södermalm i Stockholm.
Den första robotstyrda miljöstationen har placerats i ett tättbebyggt område på Södermalm i Stockholm.

Robotstyrd miljöstation tar emot farligt avfall

Stockholms stad vill öka insamlingen av bland annat miljöfarligt avfall, som målarfärg och glödlampor. Därför har staden utvecklat en robotstyrd avfallsstation som tar emot soporna dygnet runt.

  • Annons 1

Det är Stockholm Vatten, landets största vatten- och avfallsbolag, som tagit fram en automatisk miljöstation för placering inne i städerna. Målet är att göra det lättare för stockholmarna att slänga miljöfarligt avfall, som målarfärg, nagellack, sprejburkar och rengöringsmedel, men även småelektronik som ljuskällor och batterier.

Miljöstationen ser ut som ett litet plåthus med en inbyggd robot. För att lämna farligt avfall öppnar du en lucka med ett sms eller en QR-kod och placerar det i en låda, som tas om hand av roboten. Inne i den automatiska miljöstationen finns hyllor med plats för en stor mängd lådor som roboten håller ordning på. När huset börjar bli fullt larmar roboten själv till den ansvariga entreprenören.

– Det ska vara enkelt att lämna sitt avfall på ett miljövänligt sätt i Stockholm. Därför ska vi bland annat ha automatiska stationer som tar emot stockholmarnas farliga avfall, dygnet runt. Det här är bara den första av flera automatiska stationer som vi kommer öppna i Stockholm, säger Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.

Staden kommer också att genomföra fler åtgärder för smidigare återvinning. Dessutom ska det till exempel bli så kallad fastighetsnära insamling av förpackningar och mobila miljöstationer som regelbundet hämtar miljöfarligt avfall från hushållen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.