nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Riktlinjerna för företagens frivilliga miljöarbete fungerar dåligt

  • Annons 1

Riktlinjerna för företagens frivilliga miljöarbete är okända och fungerar dåligt. Det visar en enkätundersökning gjord av Svenska Naturskyddsföreningen, som Sveriges 50 största företag svarat på. Flera företag tycker att kraven är oklara.

– Vår undersökning pekar på behovet av tydliga regelverk, säger Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande. Som det nu är det många företag som inte följer riktlinjerna.

Svenska Naturskyddsföreningen låtit granska hur OECDs frivilliga riktlinjer och FNs Global Compact fungerar i praktiken. Dessa frivilliga krav förespråkas av såväl Sveriges regering som av FN. I undersökningen har Sveriges största företag fått svara på frågor som baserar sig på de internationella riktlinjerna.

Resultatet av SNFs undersökning är blandat. Vissa företag, som till exempel Hennes & Mauritz och Scania har svarat utförligt på frågorna. Andra har inte alls svarat på utskicket. Till den gruppen hör Vattenfall, Ikea och SKF.

– Flera företag har skrivit att frågorna är oklara, trots att de i själva verket är OECDs riktlinjer med ett frågetecken på slutet. Det är i sig ett tydligt tecken på att riktlinjerna inte fungerar, framhåller Mikael Karlsson.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4