nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Riksrevisionen granskar översvämningsberedskap

Regeringens arbete med klimatanpassning granskas av Riksrevisionen. Myndigheten ska undersöka om arbetet mot bland annat översvämningar sker effektivt.

  • Annons 1

Den globala uppvärmningen ökar riskerna för översvämningar, ras och jordskred. Samtidigt bedöms investeringarna i system för att avleda vattenmassor otillräckliga.

– Vi ska granska om statens arbete för att förebygga översvämningar genom avledning av vatten är effektivt. Vi ska också granska hur styrning och samordning mellan olika aktörer på området fungerar, säger riksrevisor Ulf Bengtsson.

Ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna är komplicerad då både vattenledningar, och sjöar och vattendrag går över kommungränserna. Om någon brister i det förebyggande arbetet kan det drabba andra kommuner både uppströms och nedströms.

Kostnaden för klimatanpassning riskerar att bli högre om arbetet inte påbörjas i tid och är effektivt samordnat, konstaterar Riksrevisionen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4